HAUKKA SYNTYY
Vuosina 1975 - 1977 soitin viimeiseksi jääneessä Session -kokoonpanossa: Timo "Tiki" Heikkilä ( kitara ), Kimmo Heikkilä ( rummut ), Esa Pajunen ( kitara, laulu ), Seppo Jarva ( basso, laulu ). Viimeinen keikka tällä Sessionilla tehtiin 27 elokuuta 1977 Korian Kallioniemessä Albert Järvisen, Pave Maijasen ja Ippe Kätkän Royalsin kanssa.

Syyskuussa 1977 perustimme Esan kanssa Haukka -yhtyeen ja mukaan tulivat Juha Virta rumpuihin ja Harri Louhensuo kitaraan. Harri Louhensuo oli soittanut aiemmin mm. Sessionissa ja Tulilinja -yhtyeessä, joka oli mukana Vickyn -77 - kesäkiertueella. Ohjelmisto oli aluksi pelkkää lainamateriaalia kuten Badge, For Yasgar's Farm, Layla, Steely Dania, Like a Rolling Stone ja myös paljon bluesia. Ensimmäinen keikka tehtiinkin Kouvolan FBS:n jameissa Kiskon nuorisotalolla syksyllä -77. Marraskuussa -77 oli esiinyminen Kouvolan Lyseon Consuissa ja keikkaa mainostettiin nimellä The Hawk ( ent. Session ).

5.1.1978 oli bändin ensimmäinen keikka legendaarisessa Kouvolan Sip Pubissa, josta oli muodostunut paikkakunnan ja vierailevienkin rokkareiden kotipesä. Tammikuussa yhtye sai valmiiksi ensimmäisen oman biisin "Ihmisystäviäkö". Helmikuussa oli ensimmäinen lehtijuttu Kuusaan sanomissa, Juha Nurmen kirjoittama artikkeli otsikolla: " Haukka - eteenpäin pyrkivä nuori pop -yhtye Pohjois - Kymenlaaksosta".

HAUKKA - SM-78
Maaliskuussa -78 pidettiin Lappeenrannassa pop-yhtyeiden SM-karsinnat ja Haukka pääsi sieltä jatkoon. Louhensuon Harri sai maininnan ylivoimaisesti parhaana kitaristina näissä karkeloissa. Jussi Raittinen oli tuomariston puheenjohtaja ja samaisella keikalla tutustuimme myös ensimmäisen kerran Tammilehdon Pekkaan eli Sorsakosken Topiin, joka soitti Jussin Boys -yhtyeessä. ( Vuosina 1982 - 84 Seppo Jarva ja Esa Pajunen soittivat Topi Sorsakosken kanssa muutamia keikkoja nimikkeellä "Voita Nenän Alle -orkesteri". Tässä kokoonpanossa olivat myös Top Rankin Nipa Niilola kitarassa ja Rembo Koponen rummuissa.) Karsintojen jälkeen Haukka -yhtyeeseen tuli kosketinsoittajaksi kuusankoskelainen Seppo Helin. Seppo Helinin arsenaaliin kuuluivat WLM -urut ja myöhemmin myös Fender Rhodes -sähköpiano ja Moog -syntetisaattori. Helinin lisäyksen myötä bändi alkoi löytää omaa muotoaan ja soundiaan.


Rock SM 1978

Alkoi intensiivinen harjoittelu SM -loppukilpailuihin, jotka nekin pidettiin 7.5. Lappeenrannassa. Bändejä oli paljon, Kouvolasta myös Loose Prick, ja muistan silloin nähneeni ensi kerran Ismo Alangon, kun hän soitti joensuulaisessa Sight -yhtyeessä. Jussi Raittinen toimi jälleen kerran puuhamiehenä ja tuomaristoon kuuluivat mm. Atte Blom, Reiska Laine, Mikko Montonen ja Hande Nurmio. Keikkapaikkana oli Lappeenrannan jäähalli ja Haukan setti oliseuraava: 1.Ihmisystäviäkö ( Jarva ) 2. Faija lähti Ruotsiin ( Fagen - Becker / Pajunen ) 3. Sinusta huomiseen ( Pajunen )

Muistan kuinka kävelin esiintymisen jälkeen jäähallin käytävällä ja joku yleisöstä tuli kertomaan, että Haukka oli voittanut keskityylin sarjan. En tietenkään uskonut sitä, mutta totta se oli. Tulokset oli kerrottu TV:n iltauutisissa jo ennen virallista tulosten julkistamista paikan päällä. Progesarjan voitti Farout Lappeenrannasta ja uudenaallon Rett Saapas Alavudelta. Olimme kyllä täynnä intoa tuon skaban jälkeen, luvassa oli keikkoja ja puhetta oli myös levytyksestä Love Recodsille.

Ensimmäinen keikka SM -kisojen jälkeen oli Kouvolan Hansakeskuksessa, sitä seurasi Sip Pub ja ensimmäinen keikkaretki maakuntiin Eräjärven Rönnin lavalle 3.6.1978. Harjoittelimme ahkerasti ja teimme keikkoja etupäässä kouvolan lähialueella. 8.7. esiinnyimme Koria Rollissa mm. George Hamilton IV:n ja Eppu Normaalin kanssa. Louhensuon Harri käytti näihin aikoihin sinistä Fender Stratocasteriaan, Esalla oli Gibson 335 ja bassona mulla oli Ibanez Thunderbird.


Kouvolan Hansakeskus 19.5.1978

LOVE RECORDS
Elokuun 18 suuntasimme Helsinkiin Love Recordsin studiolle. Äänitimme tuona perjantaina klo 17 - 23 välisenä aikana Pappa Jyrälän johdolla kaksi biisiä, "Suomi- Äiti sairastaa" ja " Faija lähti Ruotsiin". Atte Blom vieraili studiossa tuottajan ominaisuudessa. Oli kyllä ihan mahtavaa tulla Kouvolasta ja tehdä levyä samassa studiossa, missä niin monet suomalaishuiput olivat työskennelleet ennen meitä. Otimme valokuvan, jossa nojasimme miksauspöytään aivan kuten Pen Lee -yhtye albuminsa kannessa. Seuraavana päivänä Pappa miksasi nuo biisit kolmessa tunnissa ja se oli siinä. Olimme tehneet ensimmäisen levymme ja jäimme odottamaan sen julkaisua. Levytyksen jälkeisenä sunnuntaina 20.8. oli Kaivopuistossa ELMUn järjestämä kansanjuhla, jossa Haukkakin esiintyi n. 15 000 ihmiselle mm. Kari Peitsamon, SE -yhtyeen, Kojon, Chicago Overcoatin ja Hectorin seurassa. Sekä Julius Heikkilä että Aki Kaurismäki kehuivat Haukan esiintymistä seuraavan päivän lehdissä.


Love Records studiolla 1979

KEMU
Tuo oli aikaa, jolloin Elävän musiikin yhdistyksiä nousi kuin sieniä sateella eri puolille Suomea. Heinäkuun 19 pnä lausuttiin ilmoille Kouvolan elävän musiikin yhdistyksen KEMUn perustamissanat. Toimimme puheenjohtajina Top Rankin Timo Ronkaisen kanssa ja aktiivisia toimijoita olivat myös Loose Prickin ja Peer Gyntin jäsenet. KEMUn ensimmäinen ulkoilmakonsertti pidettiin Kouvolan kaupungintalon sisäpihalla 3.9.1978. Haukan lisäksi esiintyjälistalla olivat Peer Gynt, Kumara, Beer - Maz, Loose Prick ja Top Rank.

11.10.1978 Haukka teki nauhoituksen YLE:n Kuusankoski -ohjelmaan, joka tuli ulos radiosta seuraavana päivänä. Haukan nauhoittamat kappaleet olivat "Suomi - Äiti sairastaa", "Faija lähti Ruotsiin", "Art for Art's sake", "Sylvia" ja "Theme One". Tämä esitys nauhoitettiin Yleisradion liikkuvalla äänityskalustolla. Muutaman päivän päästä 16.10. ensisingle ilmestyi markkinoille. Levy-yhtiönä oli Love Records ja biiseinä "Suomi - Äiti sairastaa" ja "Faija lähti Ruotsiin" . Levy sai vaihtelevat arviot lehdistössä mutta se soi jonkin verran Yleisradiossa ja tietysti Kouvolan alueella siitä tuli pienoinen hitti. Esiintymiset jatkuivat muutaman keikan kuukausivauhdilla. Joulukuussa Haukalla oli yhteiskeikka Jussi Raittisen kanssa Kuusankosken Nuorisokerholla ja Kouvolan Kaupungintalolla loppuunmyyty Blues -konsertti Chicago Overcoatin kanssa.

1979
Alkuvuosi keikkarintamalla oli tosi hiljainen. Treenasimme ja treenasimme ja maaliskuussa Arto Pajukallio vieraili Kouvolassa Soundi -jutun merkeissä. 13. - 14. huhtikuuta pidettiin jälleen Rockyhyeiden SM-kisat, tällä kertaa Seinäjoella. Haukka esiintyi 13.4. Urheilutalolla kilpailujen yhteydessä ja minä toimin myös yhtenä tuomareista noissa skaboissa. Kouvolalainen Top Rank jäi kolmanneksi uuden aallon sarjassa, jonka voitti Ratsia Pihtiputaalta. Muita mestareita olivat Kissa Vantaalta ja Spiders Oulusta. Paikalla oli tietysti myös Jussi Raittinen ja Boys ja bändi viettikin paikallisessa Cumuluksessa 15 -vuotisjuhliaan. Vierailimme Esan ja Arto Pajukallion kanssa bändin taustalaulajina ja hauskaa oli.

KUKAAN EI USKALLA TIETÄÄ
Teimme muutamia keikkoja ja valmnistelimme materiaalia tulevaa levytystä varten. Toukokuun lopulla suuntasimme Helsinkiin Love Recordsin studiolle. Äänittäjänä oli legendaarinen Pikku-Reiska Isoaho. Hänen johdollaan työskentelimme lauantaina 26.5. klo 11 - 21 ja seuraavana päivänä klo 11 - 15. Työskentely sujui hyvin ja äänitimme yhteensä neljä biisiä. Yari oli tehnyt tekstin Esan ja Harrin biisiin "Kotiin" ja minä olin säveltänyt uuden biisin Pelle Miljoonan tekstiin "Kukaan ei uskalla tietää". Nämä biisit valikoituivatkin tulevalle sinkulle. "Kukaan ei uskalla tietää" onnistui erityisen hyvin ja Helinin Sepon Grand Piano ja Hammond B3 loivat hienoa pohjaa kappaleen tunnelmalle. Studiossa vierailivat Atte Blom, Yari, Vando Suvanto ja Outi Pop. Atte kertoi Yarin tuottavan kyseisen äänityssession, mutta häntä ei kovin paljon studiossa näkynyt. Päävastuussa oli Pikku-Reiska Isoaho. Koelevy tuli jo parin viikon päästä ja single tuli ulos markkinoille heinäkuussa. "Kukaan ei uskalla tietää" sai hyvää vastakaikua ja siitä tulikin pieni radiohitti Yleisradiossa. Se oli pitkän aikaa vakiokalustoa Nuorten sävellahjassa.

KUUSIMIEHINEN HAUKKA
Samoihin aikoihin päätimme laajentaa Haukan kokoonpanoa. Siirryin pois bassosta enemmän lauluun ja toisiin kosketinsoittimiin ja uudeksi basistiksi tuli Juha "Rona" Verona. Tämän muutoksen myötä Haukan sointi laajeni ja aloimme saada uutta syvyyttä live-esiintymisiin. Ensimmäinen keikka Ronan kanssa oli KEMUn ulkoilmakonsertti Urheilupuistossa Kouvolassa 13.06.1979. Louhensuon Harri oli matkoilla ja vierailevana kitaristina oli Top Rankin Nipa Niilola. Tilaisuus oli todellinen kouvolalaisten kansanjuhla ja Haukan lisäksi lavalla nähtiin Loose Prick, Top Rank, Rockabilly Rockets, Peer Gynt, Ypö Viis ja kaiken huippuna Pelle Miljoona 1980. Äänentoistolaitteet ja miksauksen hoiti Colombon Arska Silmunen.

Heinäkuussa vierailin Helsingissä Arto Pajukallion luona viimeistelemässä Soundi -jutun ( Soundi N:o 8 1979 ) ja elokuussa aloitimme keikkailun. Ensimmäisenä oli vuorossa jälleen Kouvolan Urheilupuisto, jossa soittivat myös Farout Lappeenrannasta ja SE -yhtye Jyväskylästä. Näihin aikoihin olimme ostaneet keikkabussin, Elimäen liikenteen vanha linja-auto oli nyt matkakumppanimme. Helinin Sepolla oli kuorma-autokortti, joten kuskin hommat lankesivat usein hänelle. Ulkopuolisena kuskina meillä oli usein Jari Heikkilä ja pääroudarina Matti Wessman. Tällä porukalla suuntasimme 8.9. Riihimäelle, jossa soitimme keikan Juice Leskinen Slamin kanssa. Keikan jälkeen matka jatkui Helsinkiin, jossa odotti levytyssessio Finnvoxissa. Sunnuntaina 9.9. aloitimme levytyksen Finnvoxissa, äänittäjänä oli jälleen Pikku-Reiska Isoaho ja tuottajana Atte Blom. Kesän 1979 aikana Love Records oli ajautunut konkurssiin ja nyt paiskittiin hommia Atte Blomin uudelle Johanna -levymerkille. Edellinen singlemme "Kukaan ei uskalla tietää" oli oli yksi viimeisimmistä Love Recordsin tuotoksista ennen konkurssia. Teimme pohjat kahteen biisiin, "Kaikki ei oo kohdallaan" ja "Piti tulla seikkailu", joihin Yari oli tehnyt tekstit.

Illalla odotti keikka Helsingin Kulttuuritalolla Juice Leskinen Slamin, Kojon, Widowsin, Tapani Kansan, Jukka Gustavsonin Sahti -orkesterin ja Jussi Raittisen kanssa. "Rock Rauhan Puolesta" oli illan teemana ja Kulttis oli ääriään myöten täynnä. Haukka soitti kappaleet "Hei älä kysy multa", tulevan singlemme "Piti tulla seikkailu", "Kukaan ei uskalla tietää" ja illan lopuksi Jussi Raittisen kanssa "The Night They Drove Old Dixie Down" eli suomalaiselta nimeltään "Kun aika kääntyi rauhaan päin". Sain soittaa keikan Jukka Gustavsonin Lowrey -uruilla ja esiintymisemme jälkeen hän tuli kehumaan "Kukaan ei uskalla tietää" -kappaletta. Maanantaiaamuna palasimme Finnvoxille tekemään päällekkäisäänityksiä ja illalla oli vielä keikka Elmupolilla Helsingissä. 28.9. soitimme keikan Anjalan Vepskillä Bodiesin, Top Rankin ja Kollaa Kestää -orkesterin kanssa. Seuraavana päivänä lähdin vielä Helsinkiin Finnvoxille tekemään lauluja ja joitain päällekkäisäänityksiä.

HAUKKA UUDISTUU
Juha Virta lähti suorittamaan siviilipalvelusta ja 3.10. uudeksi rumpaliksi valikoitui Jarmo Lundell. Nyt kokoonpanomme oli Jarmo Lundell (rummut), Juha Verona (basso), Seppo Helin (kosketinsoittimet), Harri Louhensuo (kitara), Esa Pajunen (kitara ja laulu), Seppo Jarva (laulu ja kosketinsoittimet) ja tätä kokoonpanoa voi hyvällä syyllä kutsua klassiseksi Haukka -kokoonpanoksi. Monet palaset loksahtivat paikoilleen ja Haukka alkoi olla kovassa livekunnossa. Marraskuussa Kouvolan Sanomat täytti 70 vuotta ja Haukka, Loose Prick, Top Rank ja Peer Gynt tekivät yhteiskeikkoja tapahtuman juhlistamiseksi. 19.12. lähdimme Helinin Sepon kanssa Johanna -yhtiön pikkujouluihin Helsinkiin. Paikalla oli aikamoinen joukko Loven/Johannan bändejä ja artisteja. Pelle bändeineen, Yari, Tuomari 5. Kolonnan kanssa ja nuori Michael Monroe vilahteli tilaisuudessa pitkine hiuksineen. Atte Blom odotti avaamattoman Koskenkorva -pullon kanssa "Jussia", Juice Leskistä ja illan mittaan Juice saapuikin bändeineen paikalle.


Haukka Tavastialla 1980

1980
Vuosi alkoi keikalla Lahden Rautakamarissa ja 20.1. soitimme yhteiskeikan Tuomari Nurmio ja Viides Kolonna -yhtyeen kanssa Mansikka-ahon urheiluhallissa Kouvolassa. Helmikuussa ilmestyi kolmas singlemme Johanna -levymerkille. Talven ja kevään keikat jatkuivat Haminassa, Mikkelissä, Porvoossa ja 4.3. teimme äänityksiä Saarisen Reiman johdolla Kouvolassa. 6.3. matkasimme Helsinkiin Tavastia -klubille, jossa Haukkaa lämmitteli Peer Gynt.


Mansikka-ahon urheiluhalli 1980

ROCKRADIO
Kevään aikana Jake Nyman otti yhteyttä ja tarjosi nauhan tekoa vastaperustettuun Rockradioon. Onnistuneet äänitykset tehtiin 23.6.1980 Helsingissä Birdland -studiossa Seppo Sillanpään tuottamana. Nauha tuli ulos biiseineen ja välispiikkeineen Jake Nymanin toimittamassa Rockradion iltapäivässä 15. heinäkuuta. Keikat jatkuivat, esiintymiset toimivat mutta erilaisten vaikeuksien takia Haukan piti käyttää usein tuuraajia. Bassossa nähtiin lavalla kontrabassonkin hallitseva Timo Ahtinen ( The Mods -yhtyeen Pekka Ahtisen veli ) ja rummuissa entinen Charlies ja Session -konkari Ari "Kusti" Ahlgren.


Kymenlaakson messut 1980

ELMUJEN KIERTUEKONSERTTI 1980
Yksi syksyn ja alkavan talven kohokohtia oli Kaakkois-Suomen Elävän Musiikin yhdistysten yhteinen kiertuekonsertti. Porvoo, Anjalankoski, Joutseno, Kouvola ja Kotka toimivat konserttipaikkoina ja bändeinä nähtiin kaikissa kiertuepaikoissa Forget Me Nuts Porvoosta, Sundancers Kotkasta, Bloody Mary Anjalankoskelta, Venäläinen Ruletti Joutsenosta ja Haukka Kouvolasta. Venäläisen Ruletin miehistössä oli tuleva tuottaja- ja äänittäjäguru T.T. Oksala.


Bussi-kesä 1980

1981
Alkuvuodesta 1981 Haukka teki vielä keikkoja, tammikuussa Loose Prickin kanssa Helsingin Elmupolilla ja helmikuun 21. Vanhalla Ylioppilastalolla. Keikat sujuivat hyvin mutta muuten homma ei saanut tarpeeksi tuulta siipien alle. Tuuraajien käyttö, vaikka se toimikin, oli kuitenkin hankalaa. Harri Louhensuo ja Seppo Helin suunnittelivat omaa fuusiobändiään. Levytyssaralla ei päästy eteenpäin.

Back Beat -lehdessä (N:ro 1 / 1981) oli Keijo Lindgrenin osuva artikkeli otsikolla: "Kiitos. Haukka!" Haukan tarina toimivana bändinä loppui kevättalvesta 1981.

Kesäkuun Provinssirockissa oli vielä yksi keikka kokoonpanolla Nipa Niilola (kitara), Jarmo Lundell (rummut), Nippe Nykänen (basso), Timo Ronkainen (kitara), Pekka Kuorikoski (kosketinsoittimet, laulu) ja Seppo Jarva (laulu, kosketinsoittimet).

25.2.1989 klassinen Haukka -kokoonpano esiintyi Kouvolan Kemun 10 -vuotisjuhlissa Sip Pubissa. Tästä illasta tuli suora radiolähetys paikalliseen SBC -radioon.

26.5.1995 Haukka esiintyi The Mods -yhtyeen ja Afterlifen kanssa Kouvolan Sip Pubissa.

24.7.2011 Haukka esitti lähes alkuperäisessä kokoonpanossa ( vahvistettuna Nipa Niilolalla kitarassa ja Martti "Jenkki" Niemisellä bassossa ) Nipa Niilolan 50 -vuotissyntymäpäivillä Tampereella kappaleen "Kukaan ei uskalla tietää".

Kokoonpanot:

Haukka 1977-78
Harri Louhensuo - kitara, Esa Pajunen - kitara ja laulu
Juha Virta - rummut, Seppo Jarva - basso ja laulu

Haukka 1978-1979
Harri Louhensuo - kitara, Esa Pajunen - kitara ja laulu
Juha Virta - rummut, Seppo Jarva - basso ja laulu
Seppo Helin - kosketinsoittimet

Haukka 1979-81
Harri Louhensuo - kitara, Esa Pajunen - kitara ja laulu
Seppo Jarva - laulu ja kosketinsoittimet
Seppo Helin - kosketinsoittimet
Juha Verona - basso, Jarmo Lundell - rummut

Tuotanto:

  • Suomi-äiti sairastaa/Faija lähti Ruotsiin LRS 2223 (1978)
  • RASTI RUUTUUN( Love -kokoelma )Faija lähti Ruotsiin LRLP 292 (1978)
  • Kukaan ei uskalla tietää/Kotiin LRS 2263 (1979)
  • Kaikki ei oo kohdallaan/Piti tulla seikkailu
  • JHNS 111 (1980)
  • KYMIJOKIBEATS LP-Kukaan ei uskalla tietää IMP 901 (1990)
  • KYMIJOKIBEATS II CD-Kukaan ei uskalla tietää CDIMP 913 (1991)
  • ANNA MULLE LOVEE-Various artists LXCD 603(Suomi-äiti sairastaa)